Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Maskulinitetsnormer och psykisk hälsa - ett digitalt seminarium 24.11

18 november 2021

Kom med på ett digitalt seminarium med föreläsningar och panelsamtal den 24.11 klockan 18-20!

Här är anmälningslänken.

Hur bemöter vi våra unga och hur påverkar det dem?
Mentalhälsoveckan arrangeras 22-28.11 och i år är temat bemötande. Genom det här webbinariet vill vi uppmärksamma veckan. Välkommen på ett kostnadsfritt seminarium via Zoom med intressanta föreläsningar och panelsamtal om mansnormen och psykisk hälsa.
Som moderator för evenemanget fungerar Sara Sundell som är sakkunnig på jämställdhet, normer och jämlikhetsfrågor på Folkhälsan.
Föreläsningen riktar sig till alla som privat eller i sitt arbete möter barn och unga.

Program:
Forskare Harry Lunabba: Vad är genussensitivitet? – Fyra teser om bättre bemötande.
18:05-18:55
Under föreläsningen svarar universitetslektor Harry Lunabba på frågan, vad är genussensitivitet och ger praktiska tips på hur vi bättre kan stöda barn och unga i vårt bemötande. Föreläsningen bygger på Lunabbas forskningsarbete där han fokuserat speciellt på möten mellan pojkar och vuxna i högstadiets vardag. Hur möta pojkars behov av konstruktiv uppmärksamhet?
Hälsocoach och mental tränare Niklas Wiitala: Må bra inifrån och ut - att stärka sig själv både mentalt och fysiskt
19:00-19:30
Vi kommer att diskutera om vikten av fysisk aktivitet och att göra det enligt sina egna förutsättningar och att välja rätt målsättning till sig själv. Då blir det hållbart och också mycket roligare. Varför man skall spela på sin egen planhalva och också bli medveten om sin inre dialog. Jobbar vi med oss själva eller emot oss själva? Både det fysiska och psykiska välmåendet är sammankopplat och vi kan dra nytta av dess positiva effekter i vår vardag. Vi går igenom konkreta tips för hur vi kan möta oss själva och spela på vår egen planhalva.
Paneldiskussion: På vilket sätt påverkar maskulinitetsnormerna hälsan?
19:35-20:00
Sara Sundell modererar ett samtal kring hur vi kan ändra normer som kan vara skadliga.
I samtalet deltar
- Oscar Lehtinen, krisarbetare för Krisjouren för unga
- Niklas Wiitala, hälsocoach och arbete med barn & unga vid Folkhälsan
- Harry Lunabba, forskare och universitetslektor

Evenemanget är ett samarbete mellan Österbottens kriscenter Valo, POHY Österbottens föreningar rf, Barnavårdsföreningen, Luckans Ärligt talat-chatt, FinFami Österbotten, Psykosociala förbundet, Svenska folkskolans vänner, Folkhälsan, Brottsofferjouren och Marthaförbundet.