Hoppa till huvudinnehåll

Hur ha råd att betala två hyror?

Ekonomiska stöd och bidrag
Fråga

Fråga:

Hej! Jag undrar angående mitt flyttande, har inte tillräckligt att betala pengar till två hyror den nya och den gamla lägenheten, eftersom jag inte visste att den gamla lägenheten skulle sägas upp den 30 mars, så hamnar jag att betala för den nya och den gamla lägenheten. Jag kontaktade socialen i Åbo men de gav ett negativt beslut, dessutom hamnade jag att ta lån till min hyresgaranti och har dessutom en credit skuld. Nu undrar jag om varför inte socialen kan hjälpa till? Jag får varken mat eller annat köpt för nästa månad. Hur skall man lösa detta problem?

Svar

Hej!

Ja, absolut knepigt det här att få pengarna att räcka till alla extra utgifter som kommer i samband med en flytt! Du har haft kontakt med socialen men fått nekande beslut därifrån, om det på något sätt blev oklart om varför ett nekande beslut togs, kontakta dem och be att få det motiverat! 

I §Lagen om utkomststöd så sägs det att den s.k. Grunddelen av utkomstödet ska räcka till bla: mat, kläder, mindre hälso- och sjukvårdsutgifter, utgifter för personlig hygien och hemmets hygien, resekostnader för lokaltrafik, prenumeration av tidningar, tv-licens, användning av telefon, hobbyverksamhet och rekreation.

Utöver grunddelen betalas grundläggande utkomststöd för nödvändiga boendekostnader, såsom hyra eller vederlag, vattenavgift, uppvärmning, hushållselektricitet och hemförsäkringspremier samt för större hälso- och sjukvårdsutgifter (exempelvis receptbelagda mediciner).

Bor man på hyra så är det förstås viktigt att hålla reda på vilka regler som gäller. Läs alltid igenom hyresavtalet noga (bör vara skriftligt). Nedanstående brukar gälla om inte annat överenskommits i avtalet:Om hyresvärden säger upp avtalet är uppsägningstiden 6 månader, om hyresavtalet har gällt i minst ett år innan uppsägningen. Om avtalet har gällt en kortare tid är uppsägningstiden 3 månader. Om hyresgästen säger upp avtalet är uppsägningstiden alltid en månad.

Jag råder dig att kontakta socialen på nytt! Får du inte stöd till hyran så sök utkomststöd för mat och annat grundläggande som du behöver. Vad du också kan göra är att prata med hyresvärden till din ”gamla” bostad och be att få betala den sista hyran i rater.

Mvh, Camilla Roslund-Nordling

Lägg till ny kommentar