Hoppa till huvudinnehåll

Jag mår inte riktigt bra så var kan jag söka hjälp?

Humör och mående
Fråga

Hej,

Jag tänkte jag skulle ta kontakt, då jag inte har mått så bra på en längre tid nu igen. Jag har deltagit i några kurser hos er förut och det har hjälpt mig lite att komma i balans. Är tacksam för det, att jag har fått delta i kurserna. Grejen är den, att jag har nu en längre tiden igen känt mig väldigt ensam, gråter mycket (ibland så mycket att jag inte riktigt kan kontrollera det). Ibland har jag t.o.m fysiskt ont och det känns som om det liksom sticker i armarna och benen sådär konstigt och som om någon elefant skulle vara på bröstkorg och jag får ingen luft. Så jag känner mig liksom allmänt nedstämd och mitt sociala liv är ganska dåligt. Jag är dessutom väldigt känslig och har en hel del förluster haft i mitt liv och jag är livrädd för att bli alldeles ensam. Jag har några vänner men det känns som de inte riktigt är där, de har sitt eget liv och har t.o.m sagt att de är upptagna över att överhuvudtaget träffas. Min mamma vet om att jag inte mår bra men jag kan/vill inte belasta henne heller. Känns som om jag också blir dömd av människor som känner mig över mitt förflutna och mina misstag, att det går rykten om mig, speciellt på platser jag har bott, gått i skola/jobb. och att jag känner mig därför alltför en dålig person och har ingen lysande framtid framför pga det.

Jag har försökt vara i kontakt med arbetshälsovårdens terapeut men det känns som om jag inte får riktigt tillräcklig hjälp där. Jag har även kontakt med en näringsterapeut, då jag har ätit i sorgen och gått upp i vikt när jag inte har mått så bra. Jag har också fått veta för några år sedan, att jag har järnbrist och haft det säkert i över 10 år utan att veta om det. Jag har ätit järntabletter nu regelbundet i över två år. Ingen depressionmedicin har jat inte nu och jag vill inte längre äta dem, då det gjorde mera skada än nytta för mig. Jag går också på Shiatsu terapi engång i månaden och det har hjälpt lite kanske att slappna av. Jag vet inte om mitt mående har att göra med järnvärdet som är råddigt eller vad det är, men jag mår inte riktigt bra i varjefall och undrar var jag kan söka hjälp nu?

Svar

Hej!

Tack för din fråga!  Bakom ”att inte må bra” finns ju ofta så många olika orsaker och faktorer, både yttre och inre som spelar in och påverkar en människa! Sällan är det solklart eller enkelt att bena ut och försöka hitta den väg mot den återhämtning som man söker. Vägen mot att börja må bättre är oftast krokig och ganska lång. Ofta är det precis som du beskriver också att man hamnar att lite prova sig fram bland olika behandlings- och stödformer och framförallt så behöver man ha tålamod och självmedkänsla och man behöver få stöd och hjälp.

Vad gäller terapeuten som du träffat så skriver du inte hur länge du gått till hen och det kan ju vara något du behöver ta i beaktande att oftast behövs det en längre tid hos en terapeut, hur många gånger man kan gå till en arbetsplatspsykolog varierar stort beroende på vilket sorts avtal arbetsplatsen har men det brukar inte röra sig om speciellt många gånger. Ett alternativ är att söka samtalsstöd/psykologhjälp via din bashälsovård eller kanske behöver du fundera på att ev. ansöka om rehabiliterande psykoterapi från FPA? Den är ju betydligt mer omfattande än den terapi/samtalsstöd du får hos t.ex. arbetsplatshälsovården. Läs mer om den här: https://www.kela.fi/web/sv/rehabiliterande-psykoterapi

Du skriver också att du inte fått något bra resultat av medicinering men det kan ju hända att det finns någon sorts medicin som du inte provat och som ev. skulle passa och vara till hjälp? Om ditt mående har något att göra med järnvärdet så kan jag inte ta ställning till och jag tänker att din läkare borde kunna informera dig om ifall det ev. kan ha ett samband. Jag skulle nog rekommendera dig att fundera över terapimöjligheterna, så att den blir mer regelbunden men jag tror nog också att det kunde vara vettigt att du tar ny kontakt med din läkare och diskutera kring ditt mående. Vill du ansöka om rehabiliterande psykoterapi så behöver du få ett B-intyg av en psykiater som rekommenderar detta.

Mvh, Camilla 

 

Lägg till ny kommentar