Hoppa till huvudinnehåll

Sign: Aellll - hur få hjälp med problem?

Stöd och hjälp i din vardag
Fråga

Hej!

ja har haft grova problem i mitt liv i 13 år och haft under tiden självmordstankar, men idag mår jag lite bättre än innan men har kvar mina grova problem och det känns helt hopplöst att Leva så här

Svar

Hej!

Det är säkert jättetungt och jobbigt att leva så som du beskriver under många år och jag blir ju förstås att fundera på om du har sökt hjälp och stöd någonstans för ditt mående och dina problem? Ingen ska, under många år, behöva ha det så tungt och känna en sån hopplöshet!

Vi rekommenderar nog alltid den som har självmordstankar att söka hjälp hos vården. Det finns hjälp och stöd i olika former att få men man behöver våga/orka ta steget och be om hjälp och ärligt berätta om hur man känner och mår. Jag tycker också du ska prata med någon ur familjen, en vän, närstående som du kan vända dig till och få stöd av? Vi behöver alla andra människor och jag hoppas att du inte har isolerat dig med dina problem? Redan att man får sätta ord på tankar och känslor åt någon som lyssnar så kan ha en lättande effekt. Det kan också hjälpa en att få perspektiv på tankar och problem. Tänk också på att du behöver ta hand om dig, rent grundläggande, på så sätt att du ser till att du äter bra och regelbundet, får frisk luft och motion, sover tillräckligt! Gör saker du tycker om och umgås med folk.

Du skriver att du fortsättningsvis har grova problem och här tänker och hoppas jag också att du vänder dig till någon för att få hjälp! De allra flesta problem brukar det gå att åtminstone mildra eller få lite hjälp med bara man vågar berätta om dem åt någon! Ge inte upp här (ifall du försökt men inte fått hjälp?), sök enträget vidare och var tydlig med vad du skulle behöva!

Jag har svårt att ge mer specifika råd på basen av din fråga, men jag råder dig att söka hjälp och berätta om ditt mående. Ifall du studerar kan du t.ex. vända dig till studenthälsan, ifall du jobbar till arbetshälsovården, du kan också alltid ta kontakt till HVC (ofta hittar man bra med info om vilka  vård- och stödtjänster som erbjuds på kommunernas hemsidor) och be att få prata med professionell kring ditt mående! Det finns också en mängd telefonjourer/chattar man kan ta kontakt till, du hittar en sammanställning på Luckan/Unginfos hemsida: https://unginfo.fi/

 

Ta hand om dig!

H. Camilla R-N

 

Lägg till ny kommentar