Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Amanda har en fråga kring betalningsanmärkningar

Ekonomiska stöd och bidrag
Fråga

Är väldigt orolig över min ekonomi just nu då jobbet jag jobbar på inte betalar ut en jätte bra lön. Ung å dum som man var vid 18 års åldern tog jag flera lån som jag inte betalade och fick en prick i registret. Har nu fått veta att denna prick försvinner 8.5.2022. Men är orolig jag aldrig mer kommer få ta lån även om den är borta? Försvinner det helt eller kommer det förstöra i framtiden. Har hållt den hemlig från alla i min närhet dessa 3 år jag väntat den ska försvinna pga att jag skäms över den…

Svar

Hej!

En ”prick i registret” eller på fackspråk en betalningsanmärkning (anteckning om betalningsstörning) kan man få genom en indrivningsdom utfärdad av tingsrätten, eller om en skuld har gått till indrivning genom utsökning eller om man själv lämnat in en ansökan om skuldsanering hos tingsrätten. Om en skuld förfallit till betalning så kan man, tidigast ca. två månader efter det, få en  anteckning om betalningsstörning. I praktiken så kan det ställa till problem med att få en hyresbostad, skaffa ett telefonabonnemang eller teckna en försäkring. Och söker man ett jobb som innebär ekonomiskt ansvar så kan det utgöra ett hinder. Så det lönar sig att tänka efter både en och två gånger innan man tar lån för att betala räkningar eller för att köpa saker, mera lån förvärrar ofta bara de ekonomiska problemen. Får man problem med att betala en skuld så lönar det sig alltid att ta tag i saken, kontakta fordringsägaren och komma överens om en återbetalningsplan för skulden, innan processen gått så lång att det blir en betalningsanmärkning! En skuld blir också alltid betydligt större i slutänden efter att den gått genom hela processen med betalningspåminnelser, betalningskrav och tingsrättsbeslut i ärendet. Det går alltid att ta hjälp av t.ex. kommunens ekonomi- och skuldrådgivning.

Det finns olika typer av betalningsanmärkningar med olika giltighetstid men i regel är det 2-4 år. Ifall du fått beskedet att anmärkningen försvinner efter 3 år, fordringen är betald och du inte fått någon ny anmärkning, under tiden den föregående fortfarande finns i registret (vilket kan göra att den tidigare betalningsanmärkningen förlängs) så ska anmärkningen försvinna efter det. Jag tänker att det kan vara bra ändå att kolla upp saken genom att begära en kreditupplysning. Du har rätt att kontrollera dina kreditupplysningar gratis en gång per 12 månader. Efter att ”pricken” är borta så borde detta inte ställa till med ytterligare problem för dig!

 

Mvh, Camilla

 

Lägg till ny kommentar