Hoppa till huvudinnehåll

Sign. JaXjaX undrar över medberoende?

Alkohol, droger och spelmissbruk
Fråga

Skulle vilja få mera information om vad det betyder att vara Medberoende?

Svar

Hej!

Medberoende är något som kan drabba den som lever nära någon som lider av alkoholism eller är missbrukare av något slag. Men det drabbar förstås inte alla som har denna problematik i sin närhet. Det betyder att den medberoende börjar anpassa sin personlighet och beteende efter missbrukaren, i hopp och tron om att kunna hjälpa eller rentav ”bota” den som missbrukar. Rent konkret kan det ta sig i uttryck t.ex. i att du slätar över och hittar på ursäkter för hens dåliga beteende, du börjar fungera mer och mer som en ”stötdämpare” mellan missbrukaren och omvärlden. Du börjar kanske också mer och mer försöka vara missbrukaren ”till lags” och undertrycker dina egna behov och önskningar. Förhållandet är inte mera jämlikt utan fungerar mer på missbrukarens behov. När en person med medberoendeproblematik planerar och fixar i vardagen, så ligger fokus på att göra missbrukaren nöjd i första hand. Handlar man t.ex. hem sprit (eller mat, eller ger pengar) så kallas man möjliggörare, dvs. man ”hjälper” missbrukaren att upprätthålla ett missbruk.

Vanliga symtom på medberoende är t.ex. att: du gärna vill kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om. Du har en negativ självbild och låg självkänsla. Du sätter ofta andras intressen före dina egna. Du ser sällan (eller aldrig) till egna behov. Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja. Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem. Du är väldigt trogen och empatisk. Du har svårt att säga nej och sätta gränser. Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer. Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov. (källa Pixnekliniken)

Har man hamnat i ett medberoende så är första steget förstås att man blir medveten om problematiken. Jag skulle rekommendera att man läser på och informerar sig och att man tar stöd och hjälp av t.ex. missbrukarvårdens allmänna tjänster, Pixne kliniken: https://www.pixnekliniken.fi/ eller föreningen FinFami: https://www.finfamiosterbotten.fi/ som stöder just anhöriga. Och så finns också  Al-Anon: https://www.al-anon.fi/, som finns på många orter i Finland, också på svenska.

Mvh, Camilla 

Lägg till ny kommentar