Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Johanna "Hur komma över en sorg?"

Kriser och sorg
Fråga

Hej! 

Detta är något som jag mår väldigt dåligt över... en som jag såg väldigt mycket upp till har gått bort. Det är det ända jag tänker på nu och det är jätte jobbigt. Det känns som att om jag slutar tänka på hon så kommer jag glömma hur hon va. men jag vill ändå sluta tänka på att han är död så hur ska jag göra för att allt ska bli som vanligt igen? Utan och vara deppig hela tiden?

Svar

Hej!

Beklagar din sorg! När en nära och kär person går bort så är det helt naturligt och ofrånkomligt att vi sörjer. Sorg ska ha sin tid och är en process som vi ska igenom så det går tyvärr inte att skynda på eller bara bestämma sig för att sluta tänka på den som man mist. Läs mera om sorgeprocessen tex. här på Decibels infosidor: https://www.decibel.fi/information/sjal/kris-och-sorg/

Hur länge man sörjer såhär intensivt som det är för dig nu så varierar mycket. Mitt bästa råd är trots allt att låta sorgen ha sin gång, acceptera dina känslor, gråt då du känner för det, behöver du vara ensam så säg till om det, behöver du prata med någon så gör det o.s.v.! De allra flesta klarar sig igenom en sorg med hjälp av familj och vänner! Försök att leva så vanligt du bara kan, se till att du sover, äter och rör på dig! Att hålla fast vid vardagliga rutiner är trots allt det bästa. Isolera dig inte, umgås med vänner och familj! Och ja, du får unna dig att göra roliga saker!

Av erfarenhet så kan jag lova dig att du inte kommer att glömma hen! Vartefter tiden går så kommer du, inte att minnas precis allt, men du kommer fortfarande att ha kvar många fina minnen av hen! Du ska inte vara rädd för att glömma vissa saker/detaljer, det är nämligen precis så det ska vara! Skulle vi minnas ALLT (alla människor och saker som sker) så skulle vi till slut må jättedåligt och inte kunna ta till oss nya, vackra händelser som skall bli nya vackra minnen! Vi behöver helt enkelt våga släppa taget och kontrollen över den delen. Minnet av hen kommer att finnas kvar men i olika form vartefter tiden går! Det är som att personen vi mist som varit oss riktigt nära bygger ett bo i vårt hjärta och där bär vi minnena av hen med oss vart vi än går!

Med det sagt så skulle det vara så att du, efter ca. 6 mån, inte alls kommit vidare (så att inget har förändrats) i din sorg så skall du söka hjälp och stöd. Vänd dig i så fall till skolhälsovården/kurator eller HVC. Också församlingen kan erbjuda hjälp och stöd vid sorg.

Ta hand om dig!

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar