Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Ledsen svärdotter vill bli bättre på att säga nej!

Humör och mående
Fråga

vi se vad som händer,jag skulle behöva råd om hur jag skall göra och säga ifrån till min"svärmor".Hon kräver olika "tjänster"av mej,kan du göra det och det, ex att vara hundvakt. Visst kan jag "ställa upp" på detta men då på mina egna villkor! Men hon tar inte in om jag säger att jag inte kan detta att se till vovven!?  Nu känns det som om jag håller på att bli "utbränd" för jag är en snäll person som aldrig säger ifrån,tyvärr! Känner skuld om jag säger ifrån och sedan ångrar mej för att jag tror att svärmor blir både arg och ledsen pga detta. Jag har fått nog nu,så det är dags att sätta ner foten!? NEJ,är det som gäller! Sen får vi se vad som sker! Min sambo stöttar mej han om någon vet hur hans mamma funkar!

Svar

Hej!

Det är bra att vara snäll, världen behöver snälla människor. I vår vardag så vilar mycket trots allt på att vi i viss utsträckning tar hand om och hjälper varandra. Men, det får inte bli så att snällheten utnyttjas av andra för att, precis som du beskriver, få hjälp med och utföra en massa olika saker i tid och otid. Det går att vara snäll OCH ha en egen röst och egen vilja. Vi har alla rätt att säga nej till saker som vi inte vill göra eller har tid med, det gör oss inte ”elaka” eller omöjliga. Det handlar om vårt eget välmående och privatliv. Vi behöver heller inte ge någon förklaring till varför vi säger nej eller ursäkta oss på något sätt. En bra regel är att då du blir tillfrågad om något så tänk på att du sällan behöver svara genast, säg istället – jag ska fundera på saken! Även om du kanske vet vad du kommer att svara så känns det enklare att säga nej sedan.

 Jag tycker att du ska börja öva dig på att säga nej! Ett tips är att du börjar med ”enkla” saker i din vardag, öva t.ex. med att säga nej till saker som din sambo ber dig om eller till någon nära vän. Öva på att säga ordet nej högt och försök vänja dig vid hur det känns att säga. Öva också på att ”stå ut” med den reaktion som du eventuellt får då du säger nej, personen kanske blir besviken, ledsen, sur, men det är ok, det går över. Precis som vi alla behöver kunna säga nej så ska vi också kunna ta emot ett nej. Utan att kräva en massa förklaringar och ge den andra dåligt samvete. Det här kan du öva med din sambo, säg nej till honom och be att han försöker reagera på olika sätt, och du får öva dig i att stå fast vid ditt nej och inte komma med en massa förklaringar. Öva dig på att inte gräva ner dig i tanken på hur den andra kanske kände då du sa nej.  Säg Ja, då du har tid och lust och möjlighet!

Lycka till!

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar