Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Lego undrar kring mindervärdeskomplex

Tankar och frågor kring självmord
Fråga

Om man tidigt känner att man är underlägsen andra män gällande utseende, storlek av kön, fysiska prestationer. Vad är det då för mening med att leva?

Svar

Hej!

Alla känner vi oss underlägsna ibland, det är så lätt att jämföra sig med andra, alltid hittar man någon som har just den egenskapen eller utseendet som man själv idealiserar eller känner att man saknar. Speciellt lätt hänt tänker jag att det är i vår digitaliserade värld där vi omges av media och där det alltid verkar finnas någon som är smartare, roligare, vackrare o.s.v. Men, man ska förstås inte behöva gå men en känsla av underlägsenhet hela tiden, det tär jättemycket på självkänslan och på det psykiska måendet!

Att känna mindervärdeskomplex är en känsla och som blir problematisk när vi jämför oss med andras ”bra” egenskaper som får vår egen känsla av  underlägsenhet att växa. Till slut så kan känslan ha växt till enorma, svårhanterliga proportioner, en ständig följeslagare som får oss att må jättedåligt. Viktigt att komma ihåg är att det som vi upplever som en brist hos oss själva ofta handlar om små skillnader eller avvikelser från en norm (något som vi uppfattar som det ideala), men blir, speciellt om man upplever att man avviker på flera sätt, till ett stort ”hjärnspöke”. Vi behöver påminna oss om att de egenskaper som gör oss olika, också är de som gör oss unika. De egenskaper/drag som vi själva ”stör” oss på är det oftast ingen annan som lägger märke till eller det kan vara just den saken som någon annan uppfattar oss som charmiga eller tilldragande! Men för oss har ofta tanken på vår brist tagit över så pass att vi har gjort den till ett mycket större problem än det i verkligheten är. Alla har vi brister men alla har vi också goda och bra egenskaper! Försök ta fasta på och lyft fram dina bra egenskaper istället.

Jag tänker att du behöver absolut försöka komma ur detta negativa tankemönster och kunna börja se på dig själv med lite snällare ögon! Jag tror det är jätteviktigt att du jobbar på din självkänsla. Självkänslan, dvs. hur du tänker och känner om dig själv, är avgörande då det handlar om mindervärdeskomplex men jätteviktig överlag då det gäller vår psykiska hälsa. T.ex. Psykologen Guy Winch har listat några punkter kring hur man kan lyfta den egna självkänslan (https://ideas.ted.com/5-ways-to-build-lasting-self-esteem/) som jag väljer att ta med här eftersom det kan vara av allmänt intresse. Det finns förstås också mycket mera kring ämnet om man söker på nätet. Här fritt översatt:

Använd självbekräftelse, på rätt sätt. Att stå framför spegeln och upprepa "jag kommer att bli framgångsrik" funkar sällan för någon med låg självkänsla, eftersom påståendet skiljer sig alldeles för mycket från vad vi faktiskt tycker. Winch föreslår att mildra det du säger till dig själv. I stället för "Jag kommer bli framgångsrik" säger du "Jag står på mig till jag lyckas".

Identifiera vad du är bra på och utveckla det. Vår självkänsla växer när vi lyckas eller är starka inom ett område som betyder mycket för oss. Är du en bra kock? Bjud dina vänner på mat! Är du bra på en sport? Ställ upp i en tävling!

Lär dig att ta emot komplimanger. När vi tänker lågt om oss själva har vi svårt att ta emot komplimanger, trots att det är då vi behöver dem som mest. Lär dig att ta emot och acceptera positiva saker som andra säger om dig, även om det känns obekvämt. Det är värt det på lång sikt. Lär dig (öva t.ex. framför en spegel) att svara kort på en komplimang med bara Tack! eller Tack det var snällt sagt!. Tids nog kommer du att kunna ta emot en komplimang utan att försöka bortförklara den,

Minska på självkritiken och öka på självmedkänslan. Genom att vara självkritiska försämrar vi ytterligare en redan dålig självkänsla. Vi är s.a.s.  vår egen värsta fiende. Fråga dig själv om du skulle säga de här sakerna till en nära vän? Sannolikt inte. Visa i stället medkänsla, precis som du hade gjort mot en vän.

Påminn dig själv om ditt eget värde. Vi har alla samma människovärde oavsett yttre omständigheter. Bara för att du stött på en motgång betyder det inte att du saknar värde, tvärtom. Om du blivit lämnad - lista alla kvaliteter hos dig själv som gör dig till en bra partner. Blev du inte befordrad? Skriv ner allt som gör dig till en ovärderlig anställd osv.

 

Att själv bygga upp en bättre självkänsla tar tid och kan kännas svårt förstås och jag uppfattar av din fråga att du mår verkligt dåligt av detta, så dåligt att du ifrågasätter meningen med att leva. Har man självmordstankar skall man alltid söka professionell hjälp! Jag rekommenderar absolut att du kontaktar en professionell så att du kan få hjälp och stöd med att jobba med det här problemet. Kontakta t.ex. din arbetshälsovård och säg att du behöver få prata med någon rörande din psykiska hälsa, där brukar finnas t.ex. psykologer som man kan få prata med. Alt. kontakta din lokala HVC som ska kunna hänvisa dig vidare till hjälp och stöd.  Det finns också kristelefoner vart man kan vända sig om man snabbt behöver få prata med någon, t.ex. Valos Svenskspråkiga Kristelefonen må och ons kl. 16 – 20, ti, tors och fre kl. 9 – 13,tfn. 09 2525 0112. Sök hjälp så att du kan få hjälp och stöd att börja må bättre! Du är värdefull!

 

Mvh, Camilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg till ny kommentar