Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Suttida undrar över humörsvängningar

Humör och mående
Fråga

Hej, jag behöver och prata med någon om mina humörsvängningar.

Det händer ofta innan jag gå o lägga eller lite efter när jag känner mig så bli jag irriterad och arg och vill prata ut om allting har hade hänt som att jag har varit arg på, på dagen. Jag behöver faktiskt berätta om mera saker som kan påverkar min vardag och mående. 

Svar

Hej!

Att bli arg och irriterad är en helt normal reaktion som vi alla har. Att vara arg är en viktig känsla och att kunna uttrycka ilskan är också viktigt. Ilskan berättar åt oss att vi har behov av att göra en förändring eller ställa något tillrätta. På så sätt kan ilskan verka som en problemlösare och igångsättare. Den finns där för att ge oss motivation och styrka. Det är förstås bra att fundera på hur vi bäst handskas med den och vad som ev. kan ligga bakom vår ilska. Jag tänker att det är bra att ha en naturlig ”ventil” för att få ut ilskan när den kommer och det kan t.ex. vara motion, eftersom att röra på sig, gärna flera ggr i veckan, är ett utmärkt sätt för att minska på stress och höja välmående. Även kreativa saker som att rita, skriva, sjunga kan fungera utmärkt. Och jättebra är om man har en partner, vän eller arbetskamrat som man kan prata med kring det som gör en upprörd och irriterad. Fundera kring då du blir arg och irriterad ifall det finns det någon specifik orsak bakom det och vad kan du i så fall göra för att påverka det!? Eller är det så att du ofta blir arg utan någon speciell orsak, då hänger ilska ofta ihop med stress. I så fall behöver du fundera kring hur du kan minska på stressen i din vardag.

Jag tycker att du ska ta kontakt med skolans kurator om en sådan finns (eller hos studenthälsan) för att få prata om din vardag och ditt mående. Ett tips är också ifall du känner tex. på kvällen att du behöver prata med någon så finns det flera telefonjourer och chattar som fungerar på svenska. Gå in på Luckan Unginfo så hittar du en kalender där man direkt ser vilken telefon- eller chatt som har öppet! https://unginfo.fi/chattkalender/

 

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar