Hoppa till huvudinnehåll

Sign.ACL har en fråga gällande utmattningsdepression

Humör och mående
Fråga

Hej! 

Har just hamnat i en utmattningsdepression för fjärde gången, pga. flera jobbiga situationer, är sjukskriven nu. Sitter hemma vilket är tråkigt. Tycker alla andra fungerar normalt, kommer mig inte för nåt.

Sover dåligt, medicinerar med Venlafaxin och Mirtazapin sen en månad tillbaka men har inte ännu märkt av nån effekt. Kommer det att lätta småningom?

Svar

Hej!

Jag tror absolut att det kommer att lätta så småningom, men återhämtning behöver få ta sin tid!

Gällande all återhämtning så är det viktigt att du försöker hålla regelbundna rutiner. Tänk på att du äter regelbundet och har regelbundna tider för sömn. Försök ha ett lugnt tempo och en så avslappnande och stressfri miljö som möjligt. Ta gärna lugna promenader ute i det fria under dagen. Att vistas ute brukar kunna verka lugnande och hjälpa till en bättre sömnkvalitet.

Återhämtning får man, inte bara genom att vila, utan lika mycket av att göra saker som man tycker om, som ger glädje och som man kan utföra kravlöst och i egen takt. Ofta kan det vara någonting kreativt. Du skriver att du inte kommer dig för något, har du någon vän som kanske kunde locka dig med på t.ex. en promenad, en stund på café? Även om både orken och lusten är nedsatt så vore det viktigt för återhämtningen att du ändå försöker aktivera dig både fysiskt och socialt i någon mån. Då du så småningom börjar må bättre och har mer ork så försök öka den fysiska aktiviteten. Man brukar rekommendera en rask promenad, regelbundet, gärna 40-60 minuter tre gånger i veckan på sikt, men man behöver börja försiktigt förstås utifrån egna förutsättningar.

Medicinerna du nämner brukar börja ge effekt efter ca. 2-4 v. av användning. Men som alltid då det gäller medicin så är effekten individuell. Kontakta din  behandlande läkare på nytt om du har funderingar kring medicineringen.

 

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar