Hoppa till huvudinnehåll

Signaturen Brita: återställd efter en psykisk funktionsnedsättning?

Humör och mående
Fråga

Hej! 

Kan man bli helt återställd efter en psykisk funktionsnedsättning?

Svar

Hej!

En psykisk sjukdom kan leda till olika funktionsnedsättningar. En psykisk funktionsnedsättning kan t.ex. vara problem med minnet, att man har svårt att få saker gjorda, har svårt att planera och har svårt att hantera stress. Dessa svårigheter leder till att det blir svårt att få vardagen att fungera.

De allra flesta som får besvär med psykisk ohälsa återhämtar sig (helt eller delvis) med tiden.  Återhämtning handlar om att kunna leva ett bra liv, även om några av symtomen kan finnas kvar. Det finns psykiska sjukdomar som det, åtminstone i dagens läge, inte går att återhämta sig helt från (tex. bipolär sjukdom) men det finns behandlingar och mediciner som gör att många kan må bra och leva ett i stort sett normalt liv i långa perioder mellan skoven.

Det är aldrig för sent att återhämta sig, oavsett om den psykiska ohälsan varat under en längre eller en kortare period. Återhämtning är en process som innebär att du steg för steg upptäcker vad du är bra på och kan ta beslut som är viktiga i ditt liv. Återhämtning är väldigt individuell och hur processen fortskrider varierar från person till person men ofta tar den lång tid i anspråk, ibland flera år. Följande delar är viktiga för återhämtning: din självbild (alltså hur du tänker om dig själv), dina relationer med andra människor, att du har en ordnad situation och kan känna dig trygg, att du kan hantera dina symtom, att du gör sådant som känns meningsfullt.

 

Mvh, Camilla

 

Lägg till ny kommentar