Hoppa till huvudinnehåll

Signaturen PJR frågar om sömnproblem

Humör och mående
Fråga

Jag har svåra sömnproblem, både med att somna och att sova mera än 3-4 timmar i ett sträck. I synnerhet utan medicin. Jag undrar när Ni har nästa kurs för oss med sovproblem? 

Svar

Hej!

Det är vanligt med sömnsvårigheter. Det är inte farligt att då och då ha dålig nattsömn. Men är det så att man får för lite sömn, natt efter natt och jämnt är trött så blir det förstås ett problem.

Då det gäller dina sömnproblem så ta och fundera på lite vad som ev. kan vara orsaken bakom. Handlar det om stress/oro så vad kan du i så fall göra för att minska på det som orsakar stressen. Försök få kroppen att slappna av. Ett sätt är att du börjar röra mer på dig. Regelbunden fysisk aktivitet gör ofta att man sover bättre. Du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött på kvällen när du rör dig regelbundet. Dessutom kan man minska på stress, ångest och depression med hjälp av fysisk aktivitet, vilket i sig gör att man sover bättre. Ett annat är att göra avslappningsövningar. Att träna mindfulness (medveten närvaro) är ytterligare ett sätt att minska stressen. Ifall du har problem med snarkning (något som kan störa nattsömnen rejält) så kan det ha samband med övervikt. Försök i så fall att ta tag i den biten. Annat som kan påverka nattsömnen och som tåls att tänka på är:

Temperaturen i sovrummet, se till att det är mörkt, tyst och svalt.

Skaffa en skön och bekväm säng.

Låt sängen vara en sovplats och inte en plats för varken mat eller jobb.

Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.

Ät ordentligt på kvällen. Om du är hungrig så påverkas sömnen.

Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.

Om du vaknar på natten och inte (relativt snabbt) kan somna om, gå upp en stund. Undvik att titta på klockan om du vaknar till, att många gånger kolla tiden kan vara stressande då du inser hur tiden för sömn rinner iväg.

Vaknar du lätt av ljud, använd öronproppar.

Undvik ljus på kvällen. Dagsljuset på morgonen och dagen hjälper till att hålla ordning på din inre dygnsrytm. Skaffa en mörk rullgardin vid behov. Också ljuset från en mobilskärm eller liknande kan påverka sömnen negativt.

Behöver du en sovstund på dagen så låt den bli kort. Sover du länge på dagen så blir nattsömnen lidande. 

Detta som ett allmänt råd också till andra som läser detta. Du har kanske redan tänkt på och provat alla knep som finns som hjälp för dina sömnproblem. Det här är ett stort problem för många och kan vara riktigt knepigt att få ordning på. Förbundet kommer troligen att ordna en ny kurs för människor med sömnproblem ”sömnskolan”, på nytt i nästa år. Så håll utkik efter vår nya kurslista för 2020 som brukar publiceras (tidigast i december) i Respons och på vår hemsida!

 

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar