Hoppa till huvudinnehåll

Var få annan hjälp för den psykiska hälsan?

Kriser och sorg
Fråga

Hej! 

Jag undrar om det finns någon sorts psykisk o hälsa i min släkt. Efter skilsmässan för 5 år sedan går mitt mående upp och ner och jag undrar om det är situationen eller någon bakomliggande faktor. Vad kan jag göra för att få annan hjälp än antidepressionsmedicin från hälsovården. Jag har tre barn varav två med neurologisk funktionsnedsättning, adhd från sin far, barnen bor med mig.

Svar

Hej!

 

Att måendet går upp och ner så kan bero på en mängd olika faktorer. Har man upplevt svåra och tunga saker i sitt liv så påverkar det naturligtvis hur man mår. Man kan också må dåligt utan att man kan peka ut någon särskild orsak eller händelse som roten till problemen. Vad som påverkar vårt psykiska mående och hur vi återhämtar oss så hänger samman med hur sårbara vi är för psykisk påfrestning. Vi är alla olika känsliga för t.ex. stress och påverkas i olika grad av att utsättas för den. Därför är det bra att vi blir medvetna om vår egen stresstålighet för att kunna dra ner på tempot eller omprioritera när vi börjar känna att det behövs.

Du tar själv i din fråga upp en livssituation (med bl.a. en skilsmässa i bagaget och ansvar för barn med en funktionsnedsättning) som kan vara nog så psykiskt påfrestande och du kan behöva få hjälp och stöd med. Jag råder dig att ta kontakt med en professionell för att få hjälp med ditt mående. Kontakta t.ex. arbetshälsovården (där brukar finnas psykolog) eller ring Hälsovårdscentralen på din hemort och be dem guida dig till hjälp!

 

Mvh,

Camilla R-N

Lägg till ny kommentar