Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Gunilla Sandvik får utmärkelse för sitt jobb för psykisk hälsa

20 november 2023

PRESSMEDDELANDE 20.11.2023

Gunilla Sandvik, yrkeslärare inom textil- och modebranschen i Jakobstad, är först ut att tilldelas Psykosociala förbundets nya utmärkelse ”Årets Mentalhälsohjälte”. Med utmärkelsen vill förbundet synliggöra det goda arbete som görs för psykisk hälsa ute i samhället.
- Vi vet att det finns många hjältar i Svenskfinland som främjar psykisk hälsa på olika sätt, och vi vill bidra till att synliggöra det eftersom det är så oerhört viktigt att vi hjälps åt. Psykisk hälsa är inte enbart på social- och hälsovårdens bord, utan det är något som berör oss alla, inom alla områden och branscher i samhället, säger Psykosociala förbundets verksamhetsledare Petra Nummelin.
Under hösten har det varit möjligt att nominera kandidater (privatpersoner, grupper eller organisationer) som på något sätt lyft upp och arbetat för psykisk hälsa på ett positivt sätt. Därefter har en arbetsgrupp inom förbundet beslutat vem av de nominerade som får den nationella utmärkelsen, som kommer att delas ut en gång varje år. 
Gunilla Sandvik valdes bland de 15 nomineringar som skickats till förbundet.
Sandvik, som arbetar som lärare på yrkesskolan Optima i Jakobstad, beskrivs som en person som ser och hör varje studerande, och som under årens lopp visat stort engagemang i de ungas välmående. 
I hennes nominering står bland annat:
”I ungdomsåren är det ofta turbulent, oavsett om det finns psykisk ohälsa med i bilden eller inte. Gunilla bygger förtroende genom att skapa en trygg inlärningsmiljö där varje studerandes rättighet är att vara sig själv.”
Gunilla Sandvik blir både glad och rörd över utmärkelsen.
- Det känns fint att det här lyfts fram. Och kanske kan det här bidra till att fler vill jobba för psykisk hälsa och välmående på olika sätt, säger hon.
Motiveringen lyder: 
”Gunilla Sandvik, lärare på yrkesskolan Optima i Jakobstad, tilldelas Psykosociala förbundets utmärkelse Årets Mentalhälsohjälte 2023. För sin fina förmåga att se individen i sitt arbete med ungdomar, sin orubbliga tro på deras förmågor, och för att hon i sin yrkesroll gör det lilla extra för de ungas välmående.”
Utmärkelsen offentliggjordes under förbundets höstmöte i Helsingfors den 20 november.

Bild på Ann-Charlott Rastas från Psykosociala förbundet och Årets Mentalhälsohjälte 2023, Gunilla Sandvik.


BILDTEXT: Gunilla Sandvik, yrkeslärare i Jakobstad, tilldelas Psykosociala förbundets utmärkelse Årets Mentalhälsohjälte 2023. Ann-Charlott Rastas (t.v.), chef för kurs- och rådgivningsverksamheten på förbundet, överräckte diplom och blommor.
FOTO: Psykosociala förbundet

Psykosociala förbundet är en ideell, riksomfattande och svenskspråkig sakkunnigorganisation inom området psykisk hälsa i Finland. Förbundet har 13 medlemsföreningar runtom i Svenskfinland och på Åland.

För mer information, vänligen kontakta:
Petra Nummelin, verksamhetsledare Psykosociala förbundet 050-525 1243
Ann-Charlott Rastas, chef för kurs- och rådgivningsverksamheten, Psykosociala förbundet 050-368 8891
www.fspc.fi